Cursussen

cursussen | lezingen | inleidingen | kinderactiviteiten

CURSUSSEN

De KlankZaak ontwikkelt cursussen op het gebied van klassieke muziek. Deze cursussen bestaan uit meerdere dagdelen, nemen per dagdeel 2 uur in beslag, en gaan altijd vergezeld van een cursusboek of werkboek, in combinatie met aanvullend lesmateriaal.
Momenteel zijn er 2 cursussen die ieder moment gegeven kunnen worden. De KlankZaak ontwikkelt ook cursussen op maat. Ik werk altijd met aantrekkelijke digitale presentaties, waarin veel beeld-, film- en geluidsmateriaal is verwerkt, en overzichten en citaten inzichtelijke verbanden leggen die de cursist helpen de soms complexe materie te begrijpen.

De cursussen worden op verschillende plekken georganiseerd, of ingekocht door culturele organisaties, zoals de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid in Nijmegen, of Musis in Arnhem (v.a. najaar ’18). Maar de cursus kan ook bij u in de huiskamer worden gegeven (lees hier meer over deze aantrekkelijke mogelijkheid)

MUZIKAAL VERHAAL
Een ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis in 9 etappes, kriskras door de tijd, langs grootse en bescheiden muzikale gebeurtenissen. Componisten, virtuozen, vorsten en gewoon publiek – iedereen speelde zijn rol in die gebeurtenissen. Nog steeds! En in elke tijd klinkt de muziek weer anders, en laten we ons er door raken.
Kosten: €175,- (kan per locatie/organisatie afwijken)
Hier vind je een overzicht van de genres per cursusavond >>

 

DE GEREEDSCHAPSKIST VAN DE COMPONIST
Een cursus van 6 x 2 uur over de basisbeginselen van muziek: ritme, harmonie, melodie en klankkleur. Aan de hand van veel voorbeelden leer je deze elementen te onderscheiden, en krijg je zicht op de middelen die een componist gebruikt om muziek te creëren, en het beoogde effect op de luisteraar te hebben.
Deze cursus heeft het karakter van een zestal workshops, met een werkboek, en de mogelijkheid ook via de website thuis luisteropdrachten te doen. “Er gaat een wereld voor me open!” zei een cursiste hierover.
Kosten €125,- (kan per locatie/organisatie afwijken)


Berichten over de cursussen:

Nieuw: componisten-tweeluikjes (doe mee aan de enquête)

In het nieuwe seizoen bied ik, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek, ‘tweeluikjes’ aan: Leven & Werk van componisten, steeds in 2 avonden. We beginnen met 4 avonden.
De vraag is natuurlijk: welke componisten moeten daarin aan bod komen? Zijn dat de gedoodverfde kampioenen uit de muziekgeschiedenis, de Grote Jongens, zoals Bach, Mozart en Beethoven? Of zou je eerder benieuwd zijn naar iets onbekendere componisten… Bartok, CPE Bach, Monteverdi? Of gaan we voor ‘wel-eens-van-gehoord’, en komen we uit bij Buxtehude, Wolff en Antheill?
Ik ben benieuwd naar jullie meningen en suggesties, dus heb ik een zogenaamde ‘poll’ gemaakt. Vink daarin aan welke componist je belangstelling heeft, en wie weet zie je hem of haar terug in het programma van volgend jaar! Bedankt!

Klik hier om naar de poll te gaan >>

Cursus van de KlankZaak in Musis Arnhem!

Mooi nieuws voor de KlankZaak: Musis Arnhem benaderde me met de vraag of ik de cursus Muzikaal Verhaal in het najaar in hun programma zou willen geven. Na wederzijdse kennismaking en een wat preciezere blik op de praktijk van de KlankZaak, konden we beiden van harte de overeenkomst bezegelen.
Al langer vroeg ik me af hoe ik ook in Arnhem mijn cursussen en lezingen zou kunnen organiseren, maar ik heb verder geen (relevante) contacten daar. Dus dit is wel een fantastische kans!

De cursus start op woensdagavond 19 september, en eindigt op 28 november.
Voor wie eventueel geïnteresseerden in Arnhem kent: aarzel niet deze informatie door te spelen.

Cursus ‘Muzikaal Verhaal’ gaat weer beginnen

Meer weten over klassieke muziek? De geschiedenis, de componisten, de werken. Bekend, onbekend…. alles komt langs in deze 9 donderdagavonden. Met digitale presentaties, een cursusboek, filmbeelden en natuurlijk muziekfragmenten ontsluit ik die rijke maar nogal onoverzichtelijke wereld, en bied ik tal van handvatten om zelf verder te gaan zoeken en luisteren.
De cursus is voor iedereen, of je nou beginnend of gevorderd luisteraar bent. Notenlezen is niet nodig, liefde voor muziek wel! (of op z’n minst belangstelling).

De cursus is een samenwerking van de KlankZaak en openbare bibliotheek De Mariënburg, in het centrum van Nijmegen. De kosten zijn €175,-. Leden van de bibliotheek krijgen €10,- korting.

De cursusavonden vind je op de website van de bibliotheek

Inschrijven kan direct hier >>

Nieuwe cursus: De gereedschapskist van de componist

Vanaf 21 januari 2018 gaat een gloednieuwe cursus van start, in samenwerking met de bibliotheek De Mariënburg. Niet de muziekgeschiedenis, componisten of muziekwerlen als rode draad, maar de elementen waaruit muziek is opgebouwd: ritme, melodie, harmonie en klankkleur. Dit zijn de gereedschappen en materialen waarmee een componist ‘muziek bouwt’.

Klik op de folder (afbeelding links) voor meer informatie.
De precieze data vind je hier, op de website van de bibliotheek >>

Meteen inschrijven kan ook natuurlijk.

Samen met de bibliotheek

Mooi nieuws! De openbare bibliotheek en de KlankZaak hebben elkaar gevonden, en gaan voor het jaar 2017/2018 een samenwerking aan.
Die samenwerking houdt in dat ik met de KlankZaak een aantal cursussen en lezingen over klassieke muziek zal gaan verzorgen binnen het activiteitenaanbod van de bibliotheek Mariënburg.

De cursus Muzikaal Verhaal zal zowel in het najaar van dit jaar als in het voorjaar van 2018 te volgen zijn. Kijk hier voor de precieze data.

De cursus ‘Gereedschapskist van de componist‘ zal in het voorjaar van 2018 gaan lopen; daarin wordt in 6 zondagmiddagen grondig aandacht besteed aan de elementen waaruit muziek is opgebouwd. Een beschrijving en de data vind je hier >>

In de passieweken van 2018 organiseert de bibliotheek en KlankZaak (de KlankBieb?) een ‘pakket’ rond de Matthäus-Passion: een luisterlezing van mij, een bezoek aan 1 of 2 openbare repetities van het Bachkoor Nijmegen, en natuurlijk de uitvoering zelf. De data daarvan vind je hier >>

Daarnaast zal er ook een kindercollege ‘Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort!’ georganiseerd worden, voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Nieuw en spannend terrein voor mij!

Meteen inschrijven kan hier >>

Nieuwe cursussen voorjaar 2017

De cursus ‘Muzikaal Verhaal‘ zal komend voorjaar op 2 locaties worden georganiseerd.
Voor iedereen die graag eens zou willen worden rondgeleid in die prachtige maar soms ook wel intimiderende wereld van de klassieke muziek. Voor iedereen die meer muziek wil leren kennen, en die bekende muziek beter wil leren kennen….

De cursus wordt georganiseerd in:

 • een gezellige huiskamer in de Aldenhof, tweewekelijks op donderdagavond,
  van 19.30 uur tot 21.30 uur, vanaf 23 februari 2017 (eindigt in juni)
 • de sfeervolle Villa Saxon Holme, wekelijks op donderdagochtend,
  van 10.00 uur tot 12.00 uur, vanaf 9 maart 2017 (eindigt in mei)

U betaalt €175,- voor 9 ochtenden/middagen van 2 uur, inclusief cursusboek.
De consumpties zijn inbegrepen bij de prijs.

Hebt u belangstelling? Of weet u mensen die (ook) belangstelling zouden kunnen hebben? Neem contact op met de KlankZaak!

Nieuwe cursus in een sfeervolle huiskamer

Op zondagavond 12 april gaat er een nieuwe cursus ‘Muzikaal Verhaal’ van start.
Deze keer vindt de cursus plaats in een sfeervolle huiskamer in Nijmegen-Oost.
De cursist krijgt van de gastvrouw heerlijke koffie of thee met iets lekkers tijdens het luisteren, kijken en beleven.

In de cursus ‘Muzikaal Verhaal’ komt iedere avond een muzikaal genre aan bod, zoals ‘religieuze muziek, opera, kamermuziek en elektronica. Met veel sprekende voorbeelden en verhalen wordt de ontwikkeling van de genres belicht, de componisten die daar een belangrijke rol in speelden, en hun samenhang met de andere genres. Daarbij worden juist creatieve en onverwachte invalshoeken gekozen, die andere verbanden laten horen dan de bekende en-toen-en-toen-manier van vertellen.
Voorheen bestond deze cursus uit 8 avonden, maar nu is dat uitgebreid naar 9 avonden.

De cursus kost €145,- incl cursusboek, hapjes en drankjes.
Aanmelden en vragen via de website

Gratis cursus?

20140429-092118.jpgWie wil er nou geen gratis cursus van de KlankZaak? Retorische vraag, en mail me maar niet als je géén belangstelling hebt.
Maar…. voor wie wèl belangstelling heeft is het volgende concept misschien een leuk idee.

 

 

 

Stel:

 1. je hebt een huiskamer of andere ruimte die geschikt is voor een bescheiden groep van ongeveer 10 personen.
 2. je zou het leuk vinden om met die vrienden, collega’s, hobbygenoten één of meerdere avonden een interessante cursus te krijgen over klassieke muziek…
 3. je bent in staat om die club mensen bij elkaar te brengen

… dan krijg je zelf de cursus gratis en voor niks!

De inhoud en lengte en tijdstip van zo’n cursus is volledig in overleg, mits het maar met klassieke muziek te maken heeft.

 • Geschiedenis van het symfonieorkest in 6 avonden? Geen probleem!
 • Eenmalige voorbereiding op concertbezoek? Zeg maar welk concert!
 • Meer fundamenteel inzicht krijgen in de bouwstenen van muziek: melodie, harmonie en ritme in 3 avonden? Goed idee!
 • In 4 avonden dieper ingaan op de Ring van Wagner? Graag!
 • Een luisterdag op relaxte locatie, inclusief heerlijke lunch? Hoe fijn is dat!
 • Overzichtscursus over het repertoire voor strijkkwartet in 7 keer? Mooi idee!
 • Analyse van 3 Bach-cantates in 3 bijeenkomsten? Schitterend…

Iedere belangstelling, fascinatie of idee kan uitgewerkt worden tot een of meerdere inspirerende avonden.
En hoe mooi is het om muziek in huiselijke sfeer te beleven, samen met vrienden en kennissen!
De cursus is standaard opgetuigd met speciaal ontwikkelde digitale presentatie met veel beeldmateriaal, en een voor de cursus geschreven hand-out of boekje. Gemiddeld kost een cursus per cursist per avond €15,- inclusief cursusmateriaal, afhankelijk van thema en wensen.
De cursus is voor de host/contactpersoon/organisator gratis (1 persoon), inclusief een kennismaking ‘op locatie’ vooraf, en uitwerking van de details via de mail.

 

Cursus in de huiskamer

20140307-061409.jpgDe afspraken zijn gemaakt, de voorbereidingen in gang gezet: op aanvraag verzorg ik de cursus ‘Muzikaal Verhaal’ in besloten huiselijke kring. Het deelnemende publiek zal bestaan uit een groep vrienden die geïnteresseerd zijn. Een aantal van hen ken ik, een aantal niet. Naast dat het me wat organisatie uit handen neemt (handig!), vind ik het een ideale vorm en omgeving om mijn verhaal over het voetlicht te brengen.
Klassieke muziek lijkt soms het domein van professionele musici, die, statig gekleed, op grote en afstandelijke podia hun kunst ten gehore brengen. Een beeld dat ver af staat van het muziekmaken met elkaar, met vrienden, en daar in losse sfeer van genieten. Toch is veel klassieke muziek vooral in die huiselijke sfeer ontstaan, zeker nadat die zich van de kerk als enige opdrachtgever had ontdaan.
In de ruimte optrekjes van de aristocratie, waar niet zelden de heer en vrouw des huizes muziek maakten, en het beluisteren van (natuurlijk live) muziek een belangrijk tijdverdrijf was. Voorbeelden genoeg: Bach werkte rond 1720 voor Prins Leopold van Anhalt-Köthen, of eigenlijk waren het goede vrienden. Bach kreeg van Leopold alles wat hij nodig had om te componeren wat hij wilde, want de prins was gek op zijn muziek. Totdat de nieuwe liefde van Leo roet in het eten gooide door haar ‘oppervlakkige smaak’. Einde vriendschap, jammer.
Ander voorbeeld dan: Joseph Haydn aan het hof van werkgever en vriend Nikolaus Esterhazy. Nikolaus speelde ‘barytone’ (een soort laag strijkinstrument dat nu niet meer bespeeld wordt), en Haydn componeerde 175 werken voor het instrument, voor Nikolaus, waarbij hij vriendschappelijk rekening hield met de wat beperkte speelvaardigheid van Nikolaus. Maar wat een plezier zullen ze hebben gehad bij het spelen van die werken, waarbij Haydn de partij van altviool op zich nam.
Voor diezelfde Haydn schreef de jonge Mozart in 1785 zes fantastische strijkkwartetten, als blijk van zijn waardering voor de componist Haydn, en vooral van zijn vriendschap voor ‘papa Haydn’, zoals hij hem noemde. Ze zijn voor het eerst uitgevoerd in de huiskamer van Mozarts appartement in Wenen, in het bijzijn van de oude meester, Wolfgang en zijn vrouw Constanze, en Mozarts vader Leopold.

In die jaren was het bespelen van muziek al lang geen privilege meer van de elite. De werkende (en goedverdienende) middenklasse had muziek ook tot favoriet tijdverdrijf gekozen. Dochters gingen op pianoles, en er werd gezongen aan de keukentafel.
Als laatste voorbeeld neem ik de ‘Schubertiades’, maar dat betekent niet dat er niet meer voorbeelden zijn! De Schubertiades… daar had ik graag bij geweest! Avonden in salons, huiskamers, koffiehuizen, waar vrienden en bekenden samenkwamen om samen muziek te maken, en naar elkaars muziek te luisteren. Schubert aan de piano, die muziek van zichzelf en anderen ten gehore brengt. Maar that was then, and this is now.
Hoe dan ook, de huiskamer lijkt me een perfecte ambiance om samen muziek te beluisteren en te beleven, er meer van te weten te komen, ervan te genieten.
Ook zin in een huiskamercursus? Laat maar weten!

PS: hoe leuk zou het zijn om een huiskamerfestival te organiseren met klassieke muziek? Een soort StuKaFest maar dan met strijkkwartetten en Winterreises? Een nieuwe loot aan de tak van ITATI? Hmmmm…. makes me think! 

Bachs Matthäuspassion in de Valkhofkapel

Geregeld! In de aanloop naar de Goede Week zal ik Bachs Matthäuspassion uit de doeken doen. Daar heb ik naar schatting 14 uur voor nodig, maar ik ga het doen in 2 uur. 

Dus voor wie de Matthäuspassion wil doorgronden, of op zijn minst wat handvatten aangereikt wil krijgen om het werk beter te begrijpen, en zo tijdens het luisteren ernaar er meer uit te kunnen halen…. kom op naar deze ‘special’ rond de Matthäuspassion door de KlankZaak.
Aan de locatie zal het niet liggen: het sfeervolle valkhofkapelletje is een prachtige plek om nader kennis te maken met dit meesterwerk dat zoveel mensen ieder jaar weer weet te raken.

Wat is de inhoud?
Natuurlijk de ‘facts’: de jaren waarin het gecomponeerd werd, de structuur van de immense compositie, de Lutherse traditie, de Duitse taal, de teksten, de componist en de tekstschrijver, de eerste uitvoeringen.
Maar ook muzikale details zullen toegelicht worden, om zicht te krijgen op Bachs muzikale taal en ambacht. Het is een kijkje achter de schermen van de Matthäus; om dit magische werk een beetje te kunnen bevatten.
En een beetje van heel veel is toch nog aardig wat!

Zondagavond 6 april
19.30 uur – 21.30 uur
Kosten € 8,50
Mooi boekje erbij? € 3,50
Aanmelden is prettig, maar niet noodzakelijk.
Voor aanmelding of vragen, mail naar jeroen@klankzaak.nl