De gereedschapskist van de componist

Muziek is een vertrouwd, maar tegelijkertijd ook raadselachtig fenomeen. Zij beïnvloedt onze stemmingen, of bevestigt die. Of ze (ont)voert ons in een fractie van een seconde naar een herinnering. Soms is onze reactie zo sterk dat we overvallen worden door emoties, en onze tranen niet kunnen bedwingen. En hoewel we dat allemaal wel eens meemaken, gebeurt het bij iedereen op andere muziek!

Met dank aan de makers van al die muziek... de componisten. 

Hoe doen die componisten dat toch? Ze schrijven melodieën, laten die spelen door verschillende instrumenten. En als ze dat goed doen, dan kunnen ze overbrengen wat ze willen zeggen met hun muziek. 

In deze cursus onderzoeken we de gereedschappen van de componist die de bouwstenen van de muziek vormen. Hoe is een ritme opgebouwd, en wat doet het met ons als luisteraar? Wat ís eigenlijk een melodie, en waarom kan die ons zo raken? Hoe laat een componist de spanning stijgen? Hoe voelen we een climax aankomen? En waarom herkennen we een slotakkoord?

Vragen, vragen, vragen, waar we in deze cursus een antwoord op zoeken.

 

De lessen voltrekken zich aan de hand van kleurrijke digitale presentaties die met zorg zijn samengesteld, en waarin met overzichten en veel muziekfragmenten de lesstof aan bod komt.

Bij de cursus krijg je ook een werkboek, speciaal door de KlankZaak ontwikkeld, waarin meer informatie te vinden is, en waarin de opdrachten gemaakt kunnen worden die in de les en thuis op de website gegeven worden. Daarvoor is er een speciaal cursistengedeelte op de website waarop alle luisteropdrachten te vinden zijn. Die opdrachten thuis kosten maximaal een half uur.

<< terug naar cursussen

Cover werkboek.jpeg
Bekijk voorbeelden uit het werkboek:
Inhoud van de cursus

Les 1: Inleiding

Les 2: Ritme

Les 3: Melodie

Les 4: Harmonie

Les 5: Klankkleur

Les 6: Reprise

02_ritme.jpg
03_melodie.jpg
04_harmonie.jpg
05_klankkleur.jpg
06_reprise.jpg