Cursussen

De KlankZaak ontwikkelt cursussen op het gebied van klassieke muziek. Deze cursussen bestaan uit meerdere lessen van 2 uur, en gaan altijd vergezeld van een cursus- of werkboek, en een uitgebreide herhaling en aanvulling op de website waar de materie nog eens rustig nagelopen kan worden.

Momenteel zijn er meerdere cursussen:

De KlankZaak ontwikkelt ook cursussen op maat.

Ik werk altijd met aantrekkelijke digitale presentaties, waarin veel beeld-, film- en geluidsmateriaal is verwerkt, en overzichten en citaten inzichtelijke verbanden leggen die de cursist helpen de soms complexe materie te begrijpen.


De cursussen worden op verschillende plekken georganiseerd, of ingekocht door culturele organisaties, zoals de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid in Nijmegen, of Musis in Arnhem. Maar de cursus kan ook bij u in de huiskamer worden gegeven; neem contact op als je hier in geïnteresseerd bent.

KapelOBG.jpg
 
Cursus "Muzikaal Verhaal"
AfbMusisWebsite2.jpg

Een ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis in 9 etappes, kriskras door de tijd, langs grootse en bescheiden muzikale gebeurtenissen. Componisten, virtuozen, vorsten en gewoon publiek – iedereen speelde zijn rol in die gebeurtenissen. Nog steeds! En in elke tijd klinkt de muziek weer anders, en laten we ons er door raken.

Meer informatie over de opzet en inhoud van de cursus.

Kosten: €175,- (kan per locatie/organisatie afwijken)

 
Cursus "De gereedschapskist van de componist"

Een cursus van 6 x 2 uur over de basisbeginselen van muziek: ritme, harmonie, melodie en klankkleur. Aan de hand van veel voorbeelden leer je deze elementen te onderscheiden, en krijg je zicht op de middelen die een componist gebruikt om muziek te creëren, en het beoogde effect op de luisteraar te hebben.
Deze cursus heeft het karakter van een zestal workshops, met een werkboek, en de mogelijkheid ook via de website thuis luisteropdrachten te doen.

“Er gaat een wereld voor me open!” zei een cursiste hierover.

 

Meer informatie over de opzet en inhoud van de cursus.

Nieuwe cursus gepland in het najaar, v.a. 19 september.
Kosten: €125,- / bibliotheekleden €115,-

potret.jpg
Serie "Tweeluikjes"

Vier componistenportretten in 8 avonden: steeds één avond over het leven, en één avond over het werk van één componist. Levensverhaal, anekdotes, plek in de geschiedenis, stijl, specifieke werken…. alles komt in een tweeluik van 2 avonden aan bod.
De 4 componisten Monteverdi (7 en 14 februari), Haydn 14 en 21 maart), Mahler (11 en 18 april) en Stravinsky (16 en 23 mei) staan in deze eerste serie centraal. Ze hebben een sleutelpositie in de geschiedenis; hun leven én hun werk vertellen het verhaal van hun tijd en van de plaats die hun composities innemen, toen en nu. 


Prijs: €29,50 / €24,50 per tweeluik | €88,50 / €73,50 passe-partout voor alles.

 
 
Cursus in je huiskamer?

Elk van bovenstaande cursus kan ook bij je thuis gegeven worden. Gewoon in een huiselijke gezellige omgeving.

Het idee is simpel: je vraagt in je vrienden-/kennissengroep wie er belangstelling heeft voor een cursus over klassieke muziek. Iedereen betaalt de cursusprijs, behalve jijzelf! In ruil voor de ruimte en de koffie krijg je de cursus gratis.

 

Wat is er nodig

Een huiskamer die ruim genoeg is voor minimaal 8 betalende cursisten, plus jijzelf. Er moet een beamer en scherm opgesteld kunnen worden. Een piano is handig, maar niet noodzakelijk.

Natuurlijk stemmen we de details is samenspraak met elkaar af.

Uit inmiddels ruime ervaring kan ik zeggen dat het ontzettend leuke en inspirerende cursusavonden zijn, mede omdat de cursisten elkaar al (goed) kennen, en er dus direct een bijzondere band is. Het is altijd bijzonder om muziek op die manier samen te beleven.

Belangstelling? Of wil je gewoon eens de mogelijkheden bekijken? Mail vrijblijvend naar jeroen@klankzaak.nl, of gebruik het contactformulier van de website.

054637147a660b00cbb78e5e0a08a219.jpg