Muzikaal Verhaal

De cursus 'Muzikaal Verhaal' is een rondleiding in 9 lessen, kriskras door de muziekgeschiedenis. Niet (enkel) het verhaal van de lange tijdbalk wordt verteld, maar de geschiedenis wordt bezien vanuit de ontwikkeling van de verschillende 'genres' die in de loop van de eeuwen zijn ontstaan. Deze genres, zoals de opera en de symfonie, ontstonden tegen de achtergrond van hun tijd, en voegden zich ook naar de ontwikkelingen van de wereld waarin ze klonken. Zo geeft iedere les een nieuwe kleur aan die prachtige geschiedenis, en wordt het beeld steeds completer.

 

De les voltrekt zich aan de hand van kleurrijke digitale presentaties die met zorg zijn samengesteld, en waarin overzichten, citaten, foto's, filmbeelden en natuurlijk muziekfragmenten de revue passeren.

Bij de cursus krijgt u ook een cursusboek, speciaal door de KlankZaak ontwikkeld, waarin alle ontwikkelingen nog eens uitgebreid beschreven staan. In de lessen zelf wordt ook nog extra lesmateriaal uitgereikt.

Nieuw is de exclusieve cursistenpagina op de website, waar naast de gebruikte muziekfragmenten en filmmateriaal ook nog aanvullende documenten en website-tips te vinden zijn.

In les 7, over 'het lied' verleent sopraan Catharina Jansen haar medewerking; we voeren dan een lied van Schubert uit, en zullen dat uitgebreid bespreken.

<< terug naar cursussen

Bekijk voorbeeldpagina's uit het cursusboek:
IMG_0732.jpeg
Inhoud van de cursus

Les 1: Muzikaal Verhaal

Inleiding & verkenning

Les 2: Ter meerdere eer en glorie

Religieuze muziek

Les 3: Leef met mij mee!

Opera

Les 4: Compositie van de wereld

De symfonie

Les 5: Muziek van vrienden

Kamermuziek

Les 6: Ik, jullie en wij

Het soloconcert

Les 7: Vertel, vertel!

Het lied

mmv sopraan Catharina Jansen

Les 8: Stof zijn wij

Elektronische en mechanische muziek

Les 9: Eenzaam en/of alleen

Muziek voor soloinstrumenten