top of page

De kruisweg in de paastijd

Bijgewerkt op: 23 mrt.

In de cursus 'Muzikaal Verhaal' kwam een paar weken geleden het werk 'Via Crucis' van Franz Liszt aan bod. Niet omdat de paastijd in zicht kwam, want dat was geen bewuste timing, maar omdat we een avond over religieuze muziek spraken. Onmogelijk om daar een beetje volledig beeld van te geven in 2 uurtjes tijd, maar we doen ons best.

Het werk van Liszt is, behalve prachtig, ook een mooi voorbeeld van een religieuze compositie uit de romantiek. Liszt kennen we vooral van de virtuoze pianoleeuwenmuziek die door veel luisteraars ook wel eens 'over the top' gevonden kan worden. Muziek die wel past bij een romanticus die zowel vrouwen- als mannenharten sneller liet kloppen, en wiens concerten al bij leven legendarische status verwierven.

Dat Liszt ook een zeer gelovig mens was, op hogere leeftijd een aantal priesterwijdingen onderging, intrad in een Franciscaner kloosterorde nabij Rome en voornamelijk nog religieuze muziek componeerde is wat minder bekend.

Persoonlijk houd ik erg van Liszt. En ook van zijn muziek; over the top soms, maar ook intens expressief en ongelooflijk vindingrijk. Creaties van een man die alles uit het leven wist te halen, en ik denk daarom ook uit de piano.


Afgelopen week werd ik benaderd door een van de cursisten uit Beuningen, die me liet weten dat hij voor een cursus fotografie de kruiswegstaties in Bergharen had gefilmd, van de hand van kunstenaar Jac Maris. Hij heeft de audiovisuele rondgang op YouTube gezet, waarbij hij de kijker middels voice-over langs de staties leidt. En Liszts muziek, de Via Crucis klinkt op de achtergrond mee. Hoewel hij benadrukte dat het slechts een eerste filmprojectje was, is het leuk om te zien, en even leuk om te weten dat deze kruisweg in het niet al te verre Bergharen ook zelf te bekijken is. Bovendien attendeerde hij me op een klein maar fijn museum met werk van Maris in Heumen, waar hij heeft gewoond.


Hier is de rondgang langs de kruiswegstaties in Bergharen:





31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page