Cursus 'Muzikaal Verhaal' v.a. 24 januari


Cursus Muzikaal Verhaal van de KlankZaak
Voorkant van het cursusboek

Vanaf donderdag 24 januari gaat er weer een nieuwe 'Muzikaal Verhaal' van start, in de openbare bibliotheek De Mariënburg. Ik heb de cursus al vaak gegeven, en in de loop van de jaren bijgesteld, zodat het inmiddels een mooie uitgekristalliseerde reeks van 9 ochtenden is, waarin de muziekgeschiedenis op inzichtelijke én inspirerende manier belicht wordt.

Niet aan de hand van de duizendjarige tijdbalk, die ons laat zien hoe we van éénstemmige Gregoriaanse kerkzang naar de na-oorlogse atonale klankexperimenten zijn gegroeid. Maar een verkenning van alle belangrijke muzikale genres, zoals de opera, de symfonie en kamermuziek. Door die veel specifiekere geschiedenissen, worden de grote verbanden steeds duidelijker, en krijgen zowel de Gregoriaanse kerkzang als de atonale klankexperimenten (en alles daar tussenin) keer op keer hun eigen plek.

De digitale presentaties, het speciaal geschreven cursusboek, het extra materiaal en luistervoorbeelden en filmpjes op het afgeschermde cursistengedeelte van de website maken het beeld nog eens extra compleet.


Cursisten schreven over de cursus 'Muzikaal Verhaal':


"In de cursus “Muzikaal verhaal” zijn mijn oren opengegaan en ben ik op een nieuwe manier naar klassieke muziek gaan luisteren. Geen droge, taaie kost over muziek uit vervlogen tijden maar boeiende verhalen, achtergronden en beelden die Jeroen op een levendige, gedreven en enthousiaste manier onder de aandacht brengt. Ik als leek en liefhebber van klassieke muziek vind de cursus een aanrader voor iedereen."


"De cursus zit goed in elkaar, geeft een goed overzicht van diverse muzieksoorten, zoals de symphonie, de opera etc en geeft de ontwikkeling van de genres door de eeuwen heen. Voorzien van beeldmateriaal,teksten om thuis verder te lezen en luisteren en geluidsfragmenten. Bovenal zeer enthousiast gepresenteerd, met veel kennis van de muziek. Iedere cursusavond is weer een klein feestje.

Voor iedere muziekliefhebber een aanbeveling. Gelukkig staat de volgende cursus al weer op stapel."


"Wat doe je als klassieke muziek je intereseert maar weining zegt? Je gaat op zoek naar informatie om meer begrip te krijgen van die muziek. Ik ben bij de cursus 'Muzikaal Verhaal' van de KlankZaak terecht gekomen. En daar ben ik blij om. Met passie voor de muziek en groot enthousiastme om die passie over te brengen is de cursus heel aantrekkelijk. Nu, na 6 lessen luister ik al totaal anders naar de muziek. Door de muziek te kunnen plaatsen in tijd en vorm en herkenning van de thema's is mijn luisteren verrijkt. Bedankt Jeroen."


Op deze pagina wordt de cursus 'Muzikaal Verhaal' nog eens extra toegelicht, inclusief de verschillende onderwerpen per keer.

De cursus is op donderdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur in de 'Derde kamer' van de bibliotheek in het centrum van Nijmegen (Mariënburg 29).


De cursusdata zijn: