Catharina Jansen in de cursus


Catharina Jansen

In mijn cursus laat ik zo veel mogelijk muziek horen, hoewel de tijd beperkt is. Ik maak daarbij gebruik van opnamen die ik in mijn bezit heb, en ook vaak van filmmateriaal met live-uitvoeringen. Die heb ik in de loop van de tijd verzameld, opgenomen van televisie, of van youtube gehaald. In de cursusruimte staat ook een piano, waar ik af en toe gebruik van maak voor voorbeeldjes. Het geeft me de mogelijkheid om noot voor noot bijvoorbeeld een themaatje te laten horen, of het beroemde ‘Tristan-akkoord’ van Wagner, zodat iedereen goed kan onderscheiden waar het om gaat en wat er gebeurt.


Voor 9 januari 2014 bereid ik een avond voor over ‘het lied’, onder de titel Vertel, vertel!. Hoe blij ben ik dat ik Catharina Jansen bereid heb gevonden om mee te werken aan deze avond! Een klein uur lang zullen we samen één lied van Schubert (ik zeg nog niet welke) voorspelen, zingen, en vervolgens respectvol binnenstebuiten keren. Onafhankelijk van mechanische middelen kunnen we ons licht laten schijnen op details in het lied, om ze nog een veel beter beeld te krijgen van Schuberts bijzondere gave (ik weet geen beter understatement) om een tekst muzikaal tot leven te laten komen. Catharina en ik kennen elkaar al enige tijd, en we hebben al een paar keer muzikaal samengewerkt. Ze geeft concerten, lessen, zangweken. Ik vind dat ze prachtig zingt, dus is het een genot om haar met de piano te kunnen begeleiden. Lees meer over haar op haar eigen website www.catharina-jansen.nl.