Nieuwe cursus: componistenportretten


Portret van Monteverdi, Haydn, Mahler en Stravinsky
Componistenportret

Onder de naam ‘Tweeluikjes’ schetst de KlankZaak -ism Bibliotheek Mariënburg- in het voorjaar van 2019 vier componistenportretten. Iedere componist krijgt 2 avonden: de eerste gaat over zijn leven, en de tweede over zijn werk. De keuze van componisten heb ik mede op basis van een enquête op deze website gemaakt. Uit de enquête bleek grote belangstelling te zijn voor 20ste eeuwse componisten. Aan die voorkeur kon ik niet helemaal tegemoet komen, omdat ik in deze serie tweeluiken een breder (historisch) beeld wil geven. Maar het idee om een cursus specifiek aan recente(re) klassieke muziek te wijden is er een om vast te houden. De componisten die aan bod gaan komen zijn:

7 & 14 februari: Claudio Monteverdi (1576 – 1643) De eerste echte opera was van zijn hand, evenals talloze missen en andere vocale werken die de overgang van de kerkelijke renaissance naar de meer wereldlijke barok kenmerken.

14 & 21 maart: Joseph Haydn (1732 – 1809)De ‘vader’ van de symfonie en van het strijkkwartet, mentor van Mozart: Haydn leidde een lang en vruchtbaar leven, van de nadagen van de barok tot aan het begin van de romantiek. 11 & 18 april: Gustav Mahler (1860 – 1911)‘Ik dirigeer om te leven, en ik leef om te componeren’. Mahler componeerde vrijwel uitsluitend voor orkest: romantische symfonieën en liederen waarin hij zichzelf én de kosmos uitdrukte. 16 & 23 mei: Igor Stravinsky (1882 – 1971)

Modernist in hart en nieren. Met het ballet ‘Le Sacre du Printemps’ veroorzaakte hij een rel, maar ook al zijn andere composities waren volstrekt uniek, en van enorme invloed op de hele 20ste eeuw.

De tweeluikjes zijn per componist te volgen, of als complete serie. Voor één componist (2 avonden) betaal je €29,50 of €24,50 als je lid van de bibliotheek bent. Voor de passe-partout voor alle tweeluiken wordt dat €88,50 of €73,50 met korting.

Het zijn allemaal donderdagavonden van 19.00 tot 21.00 uur, in de Openbare Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen.