Luisterlezing 20 november: de magistrale pianosonate van Franz Liszt

Bijgewerkt op: 29 dec 2018


Clara Schumann vond de enige sonate van Liszt ‘angstaanjagend’ en ‘weerzinwekkend’ en een criticus stelde dat iemand die dit mooi vond niet meer te helpen was! Toch werd deze mammoetsonate uit 1853 al snel populair, en zijn er in de 20ste eeuw al heel wat opnamen van gemaakt. Ondanks de vingerbrekende virtuositeit er van.

Wie het half uur durende werk beter leert kennen leert de piano beter kennen. Liszt weet alle mogelijke klanken aan het instrument te ontlokken: van grommende bassen die stormachtig uitbarsten, tot de lieflijkste passages die als een briesje ongrijpbaar aan je voorbijtrekken.

De ‘sonate in B mineur’ is een voortdurende transformatie van ideeën en thema’s, die steeds weer nieuw licht blijven werpen op alles wat je tot nu toe beluisterde. De componist en legendarische pianoleeuw Franz Liszt op zijn best! Kijk en luister alvast hier naar uitvoeringen van de sonate, door Alfred Brendel en door Yuja Wang.


Ontdek dit meesterwerk, zoals altijd in Villa Saxon Holme, Javastraat 104A in Nijmegen. Dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. €10,- te betalen bij binnenkomst. Aanmelden is niet nodig.


Idee: trakteer iemand in uw omgeving op een mooie en gezellige muzikale avond in een sfeervolle omgeving! Iedereen is welkom, met en zonder voorkennis.