do 21 nov. | Dorpshuis De Lèghe Polder

Luisterlezing: Leven & Werk van Beethoven

In Beuningen op 21 november een hele avond over het leven en werk van Ludwig van Beethoven.
Registratie is afgesloten
Luisterlezing: Leven & Werk van Beethoven

Tijd en locatie

21 nov. 2019 20:30 – 22:30
Dorpshuis De Lèghe Polder, Schoolstraat 16, 6641 DC Beuningen, Nederland

Waar gaat het over

Ludwig van Beethoven, een vat vol tegenstrijdigheden. We kennen hem allemaal van de norse blik waarmee hij doorgaans wordt afgebeeld, maar ook van het lieflijke ‘Für Elise’. De woedende vijfde symfonie, en de extatische negende… en in al zijn muziek is hoorbaar: dit is meer dan een knappe muzikale compositie. Dit is Beethoven zelf!

Beethoven wordt wel eens de eerste romanticus genoemd. In een tijd dat de elite langzaamaan moest wijken voor de macht van het volk, was Beethoven de ultieme ’self-made man’, die alles op eigen voorwaarden deed, en vond dat zijn muziek meer dan entertainment was; Beethoven stelde zichzelf als mens en als kunstenaar centraal in zijn werk. En het publiek had maar te luisteren!

Het Wenen zijn tijd was al niet zonder talent. Haydn en Mozart gingen hem voor, en Schubert was zijn tijdgenoot. Hoe verwierf de wat boertige Duitser uit het provinciale Bonn een plek in het muzikale centrum van Europa? Wat vonden zijn tijdgenoten van hem? Hoe ging Beethoven om met zijn toenemende doofheid? En wat is het belang van zijn werken voor de generaties na hem? 

Meer informatie over plaats en aanmelding vind je hier

Deel dit evenement