Mijn Matthäus-luisterlezing

20140411-073048.jpgWow! Dat was een mooie avond! Mijn luisterlezing over de Matthäus-Passion in die unieke sfeervolle St Nicolaaskapel op het Valkhof.
Het was stressen vooraf, altijd meer dan je wil. Ik was ook nog in datzelfde weekend als componist betrokken bij het ‘48 hour film festival‘, fantastisch om te doen, maar als ik het anders had kunnen plannen had ik dat natuurlijk gedaan!
Maar toch, als de knop eenmaal omgaat, en er zo’n 35 belangstellenden voor je zitten, dan is er niets anders meer.
De wereld van de Matthäus, de wereld van Bach, de wereld van de religie en de muziek die daar zo sterk door geïnspireerd is. Merkwaardig toch dat ik als overtuigd atheïst bijbelcitaten sta voor te lezen, en oprecht een beeld wil schetsen van een componist die naast een mythisch en briljant kunstenaar ook een diep gelovig mens was, voor wie de basis van dit oratorium in zijn onvoorwaardelijke toewijding aan de kerk lag. De basis van al zijn werk, religieus of niet…. Soli Deo Gloria zoals hij onder veel van zijn composities schreef.
Het is mijn streven om de cursussen en lezingen in omgevingen te doen die door hun sfeer of historie ook een factor worden in de beleving van het verhaal en van de muziek. Religieuze muziek in een religieuze omgeving dus. Middeleeuwse muziek in een kasteelzaaltje. ‘Muziek & Natuur’ in een weelderige tuin. Enzovoort.
Hoe dan ook, naar de reacties in de pauze en achteraf te oordelen vond iedereen het een mooie en interessante avond. Hopelijk biedt het speciaal voor de gelegenheid geschreven boekje nog wat extra handvaten om meer van de Matthäus-Passion te begrijpen en te genieten.
Volgend jaar de Johannes-Passion?

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *