Alma Mahler in Domus Magnus

20140416-055955.jpg

Alles lijkt aardig volgens plan te gaan. Niet dat ik een echt plan had, maar ik bedoel dus eigenlijk dat het lekker gaat. Ik zoek en vind steeds nieuwe mogelijkheden om mijn verhalen over klassieke muziek te vertellen. Met die gedachte kan ik op een locatie of organisatie af stappen, met de vraag of er iets van een samenwerking mogelijk is.
Zo ook met het ‘Domus Magnus’, een prachtig gelegen en karakteristiek gebouw met luxe appartementen voor ouderen… niet lang geleden stond het nog te verkommeren als afgedankt schippersinternaat, en liep ik net als de rest van Nijmegen hoofdschuddend en likkebaardend langs, terwijl ik me een voorstelling maakte van wat-ik-niet-allemaal-zou-kunnen-realiseren in een dergelijk gebouw!
Nou, inmiddels heeft het pand dus een bestemming, en start ik er een activiteit van mijn eigenste KlankZaak. Alsof er toch een klein stukje van dat droompje uitkomt!
Goed, contact gezocht, afspraak gemaakt, voorstel gedaan, datum geprikt: 18 mei.
En wat staat er op het programma?
18 mei!
Even zoeken op internet levert altijd leuke wist-je-datjes op. Er zijn websites gewijd aan historische gebeurtenissen op elke dag van het jaar. Zoek een paar van die websites op, tiep ’18 mei’ in, en er ontstaat een aardig rijtje met geschiedkundige feitjes die voor mijn KlankZaakje heel relevant zijn.
Een greep uit de gebeurtenissen op 18 mei:

 • 1897: Dukas’ Tovenaarsleerling gaat in première, grappig stuk, zou ik in moeten duiken.
 • 1917: Het ballet van Satie, Picasso en Massine Parade gaat in première – schitterende gebeurtenis!
 • 1854: geboorte van Bernard Zweers, Nederlands componist… kan interessant zijn, maar is moeilijk weinig werk van te krijgen
 • 1919: geboorte Margot Fonteyn, de beroemde ballerina. Balletmuziek, genoeg mee te doen, maar de relatie met haar persoon zou al snel op de achtergrond raken.
 • 1909: overleden Isaac Albéniz, Spaans componist, kan een idee zijn.
 • 1980: Ian Curtis overleden, frontman van Joy Division, buiten het bestek van de KlankZaak.
 • 1949: Rick Wakeman, invloedrijk toetsenist in de progressieve rock, helaas ook buiten mijn bestek. Voorlopig.
 • 2012: overleden Dietrich Fischer-Dieskau, legendarische Duitse lied- en operazanger (en kettingroker), voldoende voor uren prachtige muziek.
 • 1804: Napoleon roept zichzelf uit tot keizer, wat voor Beethoven de aanleiding was de opdracht van zijn derde symfonie Eroïca aan Napoleon te verscheuren. Ingrijpende gebeurtenis die een mooie schets van Beethoven en zijn tijd zou kunnen opleveren.
 • 1911: Gustav Mahler blaast zijn laatste adem uit, met de laatste woorden: “Mozart… Mozart…”
 • 1883: geboortedag Walter Gropius, invloedrijk architect…

Huh?! Wat doet architect Gropius in dit rijtje?
Mahler was getrouwd met Alma Schindler, later Alma Mahler. In 1915 trouwde zij met, jawel, Walter Gropius. En dat waren niet bepaald de enige mannen in haar stormachtige leven.
Wie was deze Alma Maria Mahler Gropius Werfel? De koningin van Wenen, zelf componiste…
Zij zal centraal staan in deze anderhalf uur durende cursus van de KlankZaak, waarin een beeld geschetst wordt van het leven van Gustav en Alma Mahler, tegen de Weense achtergrond aan het begin van de 20ste eeuw.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *