Plannen

Als op een soort kladblaadje noteer ik hier ideeën voor nieuwe cursussen. Sommige ben ik al aan het uitwerken, andere moet de haalbaarheid nog van bekeken worden. Als iemand nog andere ideeën heeft, dan hoor ik het graag!

De Mattheuspassion van Bach
Ik ervaar dit bijna 3 uur durende meesterwerk altijd als een soort reis. Het reizen zelf is al geweldig, en kan gepaard gaan met een heel scala aan emoties. Maar tijdens deze reis is ook zoveel te zien. Daar bij kan een gids handig zijn. Ik bereid een middag uitleg van de ‘Mattheus’ voor: de geschiedenis, de traditie, de structuur, en de muzikale taal van al die schitterende kleine composities die samen die grote ‘Passie’ vormen. Ik zoek nog een geschikte locatie, liefst een kerkje of zo… Details volgen. Laat maar vast weten als je belangstelling hebt!

Koffie, koekje, lied…
Tijdens de cursus ’10 eeuwen muziek’ was sopraan Catharina Jansen bereid om mee te werken: we vertolkten samen een lied van Schubert, en vervolgens pluisden we dat helemaal uit, een uur lang. Door die analyse werd duidelijk hoe de componist in zijn compositie vorm gaf aan de dramatiek van de tekst, en wat daarin de ‘werkzame stoffen’ zijn.
Dat smaakte naar meer. Ons voornemen is om dit voorjaar een korte serie zondagochtend huiskamer-uurtjes te organiseren, waarin iedere keer een ander lied centraal staat. Vertolking, korte geschiedenis, beetje context, maar vooral met de handen aan de piano laten zien en horen hoe het lied in elkaar steekt. Lijkt het je wat? Laat maar weten!

Cursus ‘Natuur en Muziek’
Muziek en natuur hebben een langdurige innige relatie, hoewel de laatste eeuw niet zonder ‘issues’. In drie avonden bekijken en vooral beluisteren we de muziek die op verschillende manieren de natuur ‘verklankt’. Dat kan in abstracte conceptuele zin zijn, of op een heel concrete beschrijvende manier. Soms zijn het filosofische ideeën, soms is het gewoon de inhoud van een gedicht.

Cursus ‘Hemelse Harmonieën’
Al sinds mensenheugenis bestaan er theorieën over de klank van de kosmos. Die ‘Hemelse Harmonieën’  of ‘Muziek de Sferen’ hebben niet alleen een religieuze achtergrond. Het zijn vergaande spirituele concepten van hoe alles in het universum, van onvoorstelbaar groot tot onzichtbaar klein, in (muzikale) trilling is en klank voortbrengt. Is dat zo? En kunnen we dat dan horen? Of, zoals talloze componisten hebben geprobeerd, kunnen we dat dan hoorbaar máken….?

Cursus ‘Fly upon the Wall’
Regelmatig stuit ik in boeken over muziek of biografieën op anekdotes, en dan denk ik: “Wow…. daar had ik wel bij willen zijn!” Niet om ook een rol in de geschiedenis te spelen, maar gewoon -als een vlieg op de muur- om de aanwezigen te zien en te horen. Het zijn momenten waar iets belangrijks gebeurde, waar de muziekgeschiedenis een andere, vaak nieuwe wending nam. Ik als vlieg op de muur weet dat, de hoofdrolspelers in de anekdote meestal niet. De premiere van Stravinsky’s ‘Sacre du Printemps’ is er zo een.
Ik laat horen wat de aanleidingen waren naar die momenten, en wat er uit voortgekomen is.