Lezingen

cursussen | lezingen | inleidingen | kinderactiviteiten

LUISTERLEZINGEN

De KlankZaak geeft zowel op eigen initiatief als op aanvraag lezingen. Dat kunnen thematische lezingen zijn, bijvoorbeeld over ‘kerstmuziek door de eeuwen heen’, of over de favoriete muziek van een jubilaris.

Daarnaast is er iedere 3de dinsdag van de maand een luisterlezing in de serie Muziek per stuk, waarbij er steeds één bekende of minder bekende compositie centraal staat en uitgediept wordt. Voor deze lezingen kan ik gebruik maken van de sfeervolle serre in de monumentale stadsvilla ‘Saxon Holme’, voorzien van notenhouten vleugel.

In deze serie lezingen zijn tot nu toe aan bod geweest:
Bach – De Goldbergvariaties
Beethoven – Symfonie nr. 3 ‘Eroica’
Schubert – Der Tod und das Mädchen (strijkkwartet & Lied)
Josquin des Prez – Missa Pange Lingua
Mahler – Symfonie nr. 3
Bach – De Matthäus-Passion
Debussy – Prélude à l’après-midi d’un Faune
Mozart – Requiem
Stravinsky – Le Sacre du Printemps
Berlioz – Symphonie Fantastique
Liszt – De B-moll Sonate
Handel – Messiah
Schönberg – Pierrot Lunaire

De serie ‘Muziek-per-stuk’ gaat in het nieuwe seizoen 18/19 gewoon verder met nieuwe werken, iedere 3de dinsdag van de maand, in de stadsvilla Saxon Holme in Nijmegen.
Bovenstaande reeks zal vanaf september 2018 ook in Arnhem van start gaan, in boek- en muziekhandel Het Colofon in de Bakkerstraat 56, op donderdagavonden van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Bent u geïnteresseerd in één of meer van deze luisterlezingen, of wilt u een boeiend verhaal over een andere compositie? Neem dan contact op met de KlankZaak.


Berichten over de lezingen:

In de Historische Kerk in Groesbeek

In de eerste 4 maanden van het nieuwe jaar ga ik 4 luisterlezingen geven in Groesbeek, in de prachtige historische kerk. Deze wordt ook nog gebruikt voor kerkdiensten, maar ze organiseren ook allerlei andere activiteiten, waaronder lezingen.
Een van de eerste ideeën was om een luisterlezing over de Johannes-Passion te doen, daags voor de uitvoering in de Nijmeegse Vereeniging. Mooi om ook aan deze prachtige passie aandacht te kunnen besteden; deze wordt te vaak zo onterecht als een ‘mindere Matthäus’ weggezet. Dat gaat dus in april gebeuren.
In de voorgaande maanden verzorg ik dan nog 3 andere lezingen. Op een rijtje: lees verder >>

Luisterlezing 18 december: “Pierrot Lunaire” van Schönberg

Arnold Schönberg ontketende de atonale revolutie met zijn nieuwe twaalftoonsmuziek. Maar eigenlijk was het een evolutie die zich stapsgewijs voltrok, en waarin Schönbergs werken de ontwikkelingen markeren.
Het poëtische ‘Pierrot Lunaire’ is een atonale liederencyclus, waarin de zogenaamde ‘Sprechstimme’ regelrecht uit het Berlijnse cabaret ontleend is. Maar ondanks de nieuwe vrijheid van de atonaliteit gebruikt Schönberg tal van klassieke vormen die, in combinatie met de evocatieve gedichten van Albert Giraud, het geheel tot een intrigerende caleidoscopische lofzang op de maan smeden. lees verder >>

Speciale lezing in de Boskapel: Messiah

In de (weken voor) Pasen en Kerst verzorg ik bij de Boskapel een speciale luisterlezing over een religieus werk. We begonnen afgelopen voorjaar met de Matthäus-Passion, en op 4 december staat “Messiah” van Handel op het programma.
Hoewel we “Messiah” meestal met Kerst te horen krijgen, is het een omvangrijk oratorium dat in drie delen het hele leven van Christus bestrijkt. De ontstaans- en uitvoeringsgeschiedenis biedt genoeg materiaal en anekdotes om uitgebreid te bespreken. Maar ook de muziek zelf zal gedetailleerd aan bod komen in deze 2 uur durende luisterlezing. lees verder >>

Interview op de radio!

Op woensdag 31 oktober werd ik geïnterviewd door de lokale zender RTV Arnhem. Tineke van Middelkoop van het programma ‘Cultuur in de stad’ had mijn aanstaande luisterlezing over Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ opgepikt, en wilde daar in haar programma aandacht aan besteden. Het moest een telefonisch interview worden, want ik was op dat moment gewoon aan het muziek maken met een groep cliënten. Even schakelen dus. Maar al met al werd het een leuk gesprek, waarin ik goed onder woorden kon brengen wat de KlankZaak is, en wat ik er mee wil. Voor wie het wil beluisteren, kan hier onder op het muziekspelertje klikken. lees verder >>

Nieuwe luisterlezing op 16 oktober: l’Orfeo van Monteverdi

De eerste ‘echte’ opera, gecomponeerd in 1607 door Claudio Monteverdi. En dan ook nog eens over Orpheus, die met zijn muziekspel stenen kon laten huilen. En zijn liefde voor de mooie Euridice die hem door het lot zo wreed afgenomen werd. Tot twee keer toe.

De opera L’Orfeo luidde een nieuw genre in, dat inmiddels meer dan 400 jaar luisteraars en kijkers weet te raken. Door de muziek, door het drama, door de diva’s. Wat is een opera? Hoe ontstond het genre, en hoe kan het dat deze L’Orfeo van Monteverdi nog steeds zo vaak uitgevoerd wordt, en iedere keer weer actueel lijkt te zijn? lees verder >>

Luisterlezing: ‘Symphonie Fantastique’ van Berlioz

Het nieuwe seizoen begint op dinsdag 18 september met een nieuwe luisterlezing over de ‘Symphonie Fantastique’ van Berlioz uit 1830.

Om de liefde van zijn leven voor zich te winnen, componeerde Berlioz deze fantastische symfonie, gesubtiteld: ’Episodes uit het leven van een artiest’. Niet alleen werd het een wervelend horror-verhaal voor een gigantisch orkest, maar hij paste ook tal van vernieuwingen toe die van grote betekenis waren voor generaties romantische componisten.

Zoals altijd in de sfeervolle stadsvilla ‘Saxon Holme’, in de Javastraat 104A, van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Toegang kost €10,- te betalen bij binnenkomst, aanmelden niet nodig. lees verder >>

KlankZaak-aanbod bij de bibliotheek komend jaar

    
Zoals inmiddels bekend wordt de samenwerking van de KlankZaak met de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid komend jaar voortgezet, en zelfs uitgebreid. Even bekend zal het zijn hoe gelukkig ik ben met die samenwerking: ik zie de openbare bibliotheek als een van de belangrijke instituten én concrete plek waar cultuur, kennis en plezier in het leren samengebracht worden. Een bibliotheek ontpopt zich steeds meer als een inspirerende omgeving voor iedereen, waarin boeken nog steeds een belangrijke plaats hebben, maar niet meer de enige. En juist de bibliotheek in Nijmegen weet aan die nieuwe tendens creatief vorm te geven. Heel fijn dus om daar onderdeel van te zijn, en een bijdrage aan te kunnen leveren. lees verder >>

Lezingenserie in een boekhandel in Arnhem

In het nieuwe seizoen 2018/2019 gaat de KlankZaak de lezingen in de serie ‘Muziek-per-stuk” in Arnhem geven. Dat gaat gebeuren in boekhandel ‘Het Colofon in het hart van Arnhem, die naast hun boekenassortiment ook een uitgebreide klassieke muziekafdeling heeft. Een meer dan passende plaats voor mijn KlankZaak-activiteiten dus, zodat ik heel blij ben met deze samenwerking.
Op de bovenverdieping van deze grote voormalige bioscoop is een gezellige plek met een sfeervolle piano; omgeven door boeken zullen de lezingen daar fantastisch op hun plek zijn.
De lezingen zullen maandelijks plaatsvinden, altijd op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden wordt op prijs gesteld, en kan bij de boekhandel zelf, via deze link. lees verder >>

Luisterlezing 19 juni: Le Sacre du Printemps van Stravinsky

De Sacre du Printemps heeft een belangrijke plaats in het rijtje ‘revolutionaire composities’. Meteen al bij de premiere in 1913 gingen voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist, al of niet aangemoedigd door de organisatie van het controversiële ballet. Wat had de toen nog onbekende Stravinsky gecomponeerd, dat daar zo’n ophef over ontstond? Wie werkten er nog meer mee, en wat was hun rol hier in? Welk verhaal vertelt ‘de Sacre’, en hoe doet Stravinsky dat?

Kortom: de verhalen, de muziek…. het komt allemaal aan bod in de laatste luisterlezing van dit seizoen.

Dinsdagavond 19 juni van 19.30 tot 21.30 uur
Adres: Javastraat 104A
Toegang: €10,- te betalen bij binnenkomst
Aanmelden mag, maar is niet nodig.

Luisterlezing 15 mei: Mozarts Requiem

Niet veel composities zijn met zoveel geheimzinnigheid omgeven als het Requiem van Mozart. Op zijn voortijdig sterfbed gedicteerd, onder vreemde omstandigheden besteld door een onbekende, onvoltooid gebleven…
Maar behalve de mythen er omheen is het een prachtige compositie waar 2 uur verkenning natuurlijk weer veel te kort voor zullen zijn. Maar we gaan het toch proberen!

Wederom in de altijd vriendelijke en sfeervolle stadsvilla Saxon Holme, op de derde dinsdag van de maand mei, van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aanmelden mag, hoeft niet. Kosten €10,- te betalen bij binnenkomst. lees verder >>