Kinderactiviteiten

cursussen | lezingen | inleidingen | kinderactiviteiten

KINDERACTIVITEITEN

De KlankZaak doet ook activiteiten met kinderen. In die activiteiten staat niet de kennis centraal, maar onderzoeken we samen verschillende aspecten van de muziek: de betekenis, de sfeer, de instrumenten.

Op een speelse manier, met aansprekende muziekfragmenten en beeld- en filmmateriaal ontstaat er een gesprek met de kinderen over muziek, over waar ze naar luisteren, wat ze horen en wat ze raakt.

Kindercollege: “Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort”
Een interactieve workshop waarin de betekenis van muziek tegen het licht wordt gehouden. Aan de hand van fragmenten en ‘muzikale raadseltjes’ wordt de fantasie geprikkeld, en gaan we op zoek naar het hoe en waarom van die verbeeldingskracht van muziek.
Voor kinderen van 6 tot 9, of van 9 tot 12 (inhoud wordt aangepast).
Kosten en locatie in overleg.

Eerstvolgende kindercolleges:
29 oktober 2018 om 16.00 uur in de bibliotheek Zetten
6 februari 2019 om 16.00 uur in de bibliotheek Huissen
23 februari 2019 om 10.00 uur in de bibliotheek Muntweg (Nijmegen)

KINDERCURSUS “HAPPY NEW EARS!”
Klassieke muziek is er in heel veel soorten. Zoals opera, waarbij een verhaal zingend gespeeld wordt. Of romantische muziek voor alleen maar piano. Maar waarom klinkt een opera anders dan een pianoconcert? Hoe bedenkt een componist zijn muziek?
Of voor een heel orkest. Of…. nouja, teveel om op te noemen!
Alles heeft zijn eigen klank.
Maar waarom klinkt muziek zoals die klinkt? Waarom schreef een componist 500 jaar geleden andere muziek dan 200 jaar geleden? Wat zijn de verschillen tussen Bach en Mozart en Beethoven, en hoe komt dat? Hoe klinkt klassieke muziek nu?
Met veel muziekvoorbeelden, filmpjes, verhalen en uitdagende luisteropdrachten stellen we ons deze vragen, en horen we wat er nieuw is aan oude muziek! Happy new ears!

In de Openbare Bibliotheek De Mariënburg
Data: zaterdag 12, 19 en 26 januari 2019 van 15.00 uur tot 16.15 uur
Kosten: €47,50 / leden €42,50
Inschrijving via jeroen@klankzaak.nl

 


Berichten over kinderactiviteiten:

Interview met mij

Op de website van de ‘Noord Nederlandse Pianodagen‘ staat een interview met mij over de KlankZaak en alles wat me daarin beweegt. Bijzonder is dat deze Pianodagen geïnitieerd zijn door mijn ‘oude’ pianojuf Marijke de Gruil; zij, en de muziekschool waar zij lesgaf, zijn van onuitwisbare betekenis geweest voor mijn eigen muzikale ontwikkeling. Met mijn bijdrage aan deze pianodag in Emmen keer ik dus een beetje terug op het nest.

Kindercollege ‘Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort’

Muziek-zonder-woorden betekent niks…. zodat jij er alles in kunt horen. Een woeste zee, een lekker zomerdagje, een razende trein, een akelige heks of een verdrietig meisje. Klassieke componisten proberen met hun muziek ons iets te laten voelen, of een verhaal te vertellen. In dit muzikale kindercollege hoor je hoe ze dat doen. En jij mag zeggen of het ze ook lukt!

Datum: 13 januari 2018
Deelname gratis