Nieuwe serie: “Muziek per stuk”

Iedere tweede dinsdagavond van de maand zal de KlankZaak in één enkele compositie duiken. Duik mee, beluister de muziek en de verhalen, maak kennis met de componist, de opdrachtgevers, de musici, de uitvoeringen.
De werken die aan bod gaan komen worden ruim van tevoren bekend gemaakt, inclusief youtube-link, dus het is mogelijk (zeker niet verplicht) om het werk alvast zelf te beluisteren. Als je het niet al kent 🙂
Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar hoeft niet; voor €10,- contant kan iedereen aanschuiven in de sfeervolle serre van de monumentale stadsvilla ‘Saxon Holme‘ in Nijmegen.

De eerste dinsdag zal zijn op 12 september, van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Ik kon geen mooier begin van deze serie bedenken dan de betoverende ‘Goldbergvariaties’ van Bach. Dit rijke geheel van variaties blijkt onder de oppervlakte een ingenieus geconstrueerd meesterwerk voor klavecimbel, dat we tegenwoordig vaak op piano uitgevoerd horen. 

De data van alle dinsdagen van dit jaar op een rij, zet ze in de agenda:
12 september, 10 oktober, 14 november en 12 december.

Voor degenen die zich alvast willen ‘inluisteren’ geef ik hier twee youtube-links:
een uitvoering op clavecimbel door Pierre Hantaï (https://www.youtube.com/watch?v=9NYqiKm3gng), en één op piano door Evgeni Koroliov (https://www.youtube.com/watch?v=ic3Flqa9wBo).
Er zijn veel meer uitvoeringen, op youtube, spotify, CD…. Die van Glenn Gould (de laatste uit 1981) is legendarisch, maar zeker niet de enige mooie. De uitvoeringen die ik hier geef zijn beiden met beeld, zodat de uitvoerder ook in actie te zien is. Veel luister- en kijkplezier!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *